Software help archive

A read-only archive of old serato.com help threads.

Ableton Tab does not show up in SSL plug ins / .ALS does not show up in record

Product
The Bridge
Version
Ableton
Scratch Live
Hardware
Ortofon | Serato S-120
Computer
Mac
OS
Platform
-
Phonik 2:11 PM - 13 November, 2010
Product: thebridge
Computer: mac
OS Version: 10.5.8
---

i paid alot of money for the rane sixty eight

and ableton live 8.2 in order to use bridge mixtape

i updated both ableton live 8.2 and SSL2.1.1 and the sixty eights firmware to the most current one

my problem is i can not see .ALS in the record input selection menu

the only option is mix and it records as a aif..

ableton does not recognise the sixty eights midi i thought it would come up in the midi menu in abletonlive preferences, please help all i can think about is how to fix this

please reply to e-mail - Au.dio@live.com
Phonik 2:18 PM - 13 November, 2010
i have tried deleteing and re installing both ableton and SSL

and when i reinstalled serato i noticed if i click custom after i choose the install location, it comes up with three things one of them is called "bridge driver" and it has a ticked checkbox but it says 0.Mb
Phonik 2:21 PM - 13 November, 2010
been sitting here for about 3 hours trying to figure it out,

it seems to me as if serato does not even recognise ableton is there
Phonik 2:32 PM - 13 November, 2010
can not cross, need help crossing the bridge the trolls have got me
Phonik 2:40 PM - 13 November, 2010
please read what you told me here..

serato.com
Phonik 9:40 AM - 21 November, 2010
im currently using mac OS 10.5.8 Leopard

i just bought Snow Leopard, which is the recommended OS for the bridge on mac..
im waiting for it to come so i can install i hope this fixes the issue..
Michael R 11:46 PM - 21 November, 2010
Hi Phonik,

Sorry, we didn't see your help request originally as you'd closed it.

First off, can you please give me the specs of your computer?

Do you have both Scratch Live and Ableton Live open? If so, do you receive any error messages in Ableton Live when you connect the Sixty-Eight?
1:00 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 4.png
View· Permalink
Phonik 1:01 AM - 22 November, 2010
i currently do not see error messages
1:02 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 5.png
View· Permalink
1:04 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 6.png
View· Permalink
1:05 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 7.png
View· Permalink
1:10 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 7.png
View· Permalink
1:10 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 8.png
View· Permalink
1:10 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 9.png
View· Permalink
1:13 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 10.png
View· Permalink
Phonik 1:14 AM - 22 November, 2010
as you can see there is no Ableton bridge plugin recognised in serato, as the heading of this help request suggests
1:19 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 9.png
View· Permalink
Michael R 3:09 AM - 22 November, 2010
Hey Phonik,

If you log in to your www.ableton.com account, select "Authorize" then click on "Your Licenses", does The Bridge show there as a registered license?
3:36 AM, 22 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 11.png
View· Permalink
Phonik 3:37 AM - 22 November, 2010
nope just live 8 see picture 11

when i first opened live it did ask me to register and im sure i i registered the sixty eight with serato..??
Phonik 3:58 AM - 22 November, 2010
what is the latest firmware on rane sixty eight? mine is v1.13 you can see in picture 9
Phonik 4:18 AM - 22 November, 2010
the automated process of registering hardware is starting to get complicated, maybe you can sponsor me a free white label release for all my trouble with the brand new mixer
Michael R 4:32 AM - 22 November, 2010
Hey Phonik,

When you first open Scratch Live and Ableton Live together at the same time, you will be prompted to register The Bridge - has this happened for you? Registering Ableton Live and your Sixty-Eight are different processes from registering The Bridge.
Phonik 4:54 AM - 22 November, 2010
i was prompted to go to the serato site and log in, which then asked me to register at rane

i was prompted to authorise ableton

i never saw a bridge logo prompt
Phonik 2:40 AM - 23 November, 2010
i called ableton lastnight, they do not know what the problem is though they said they would like to get to the bottom of it

they attached a bridge key to my ableton user account

now my ableton license reads "live 8 +1 add-ons"
see picture 11

though the bridge does still not appear in my serato
2:40 AM, 23 Nov 2010
Phonik attached a file: Picture 12.png
View· Permalink
Phonik 2:41 AM - 23 November, 2010
***now my ableton license reads "live 8 +1 add-ons"
see picture 12
Phonik 2:42 AM - 23 November, 2010
i spoke to jeff at ableton also if that helps
Phonik 2:43 AM - 23 November, 2010
is the bridge meant to be an add on in ableton>preferences>Library tab
Phonik 1:12 AM - 24 November, 2010
confer
Michael R 2:19 AM - 24 November, 2010
Hi Phonik,

Quote:
is the bridge meant to be an add on in ableton>preferences>Library tab

No, The Bridge is not included here.

Now that Ableton have put The Bridge on your account, if you open Ableton Live and go to Preferences -> User Account Licenses, does it say "Live 8 + 1 add-ons authorized"?

Also, I see you've also posted in this thread -> www.serato.com (click link). Here you said:

Quote:
so if ur trying to use bridge with only 2gb ram it wont show up..

i had all the same symptoms i then put 4gb ram in and its fine now

So just to confirm: You have had The Bridge working before, but now it doesn't?
Phonik 4:48 AM - 24 November, 2010
i noticed the bridge min spec was 4gb so i bought 4gb ram

and tried it with the live 8 trial and i could see .als in record in serato then

i bought and authorised live 8

on my ableton account it read ableton account it read live +1 add ons authorised

and i updated both serato and live to most recent versions now i can not record with serato as .als
Phonik 4:52 AM - 24 November, 2010
yes it worked with the trial but when i bought ableton the bridge functions disappearD
Phonik 4:54 PM - 25 November, 2010
i just installed the new OS Snow leopard 10.6.3 the bridge still does not work
Phonik 5:12 PM - 25 November, 2010
i just installed the latest SSL 2.2 Beta My Bridge Mixtape Still does not work
Phonik 5:13 PM - 25 November, 2010
Core Audio driver is the only driver in ableton i believe serato I/O should show up in ableton>audio>driver type..?
Phonik 12:29 PM - 26 November, 2010
i upgraded rane sixty eight firmware to v.1.25, i still can not see ableton button in serato
Phonik 12:31 PM - 26 November, 2010
i have seen this error message below pop up at the bottom of ableton window briefly it only flashes up for 2 seconds randomly sometimes

"seratopc incoming path not authenticated"
Phonik 12:36 PM - 26 November, 2010
i just upgraded snow leopard os x to version 10.6.5

i still can not record .als
Phonik 12:45 PM - 26 November, 2010
when u say the min spec for bridge is 4gb ram

is that 4gb ddr2 or ddr3

and which mhz speed is the min spec for the ram???
Michael R 11:10 PM - 1 December, 2010
Quote:
i have seen this error message below pop up at the bottom of ableton window briefly it only flashes up for 2 seconds randomly sometimes

"seratopc incoming path not authenticated"

This sounds like the what the problem is. I'll need to get in touch with Ableton and find out what this error message means.

Quote:
Core Audio driver is the only driver in ableton i believe serato I/O should show up in ableton>audio>driver type..?

Correct, you should be able to see Serato if The Bridge is enabled.

Quote:
when u say the min spec for bridge is 4gb ram

is that 4gb ddr2 or ddr3

Either is fine, please note however you can't mix DDR2 and DDR3 (e.g. have one DDR2 RAM module and one DDR3 RAM module in the same machine). Which are you using?
8:15 AM, 2 Dec 2010
Phonik attached a file: Screen shot 2010-11-26 at 2.47.51 AM.png
View· Permalink
8:16 AM, 2 Dec 2010
Phonik attached a file: Screen shot 2010-11-30 at 11.06.00 PM.png
View· Permalink
Phonik 8:23 AM - 2 December, 2010
I HAVE two sticks of DDR2

please see the last picture i attaced:

i installed the new mac core audio for sixty eight

and now i can see the sixty eight in input and output in audio preferences in ableton

but i still can not see it in serato

so now that i can see the sixty eight in ableton if i try and map midi for example to the crossfader as soon as i move the crossfader ableton crashes

and if i plug my mixer into my computer and open up sixty eight in the system preferences

the little program can pick up the sixty eight fine,

though then if i open serato like i the last picture the sixty eight audio control panel starts searching for a sixty eight and serato shows up with four tracks so the two programs serato and the sixty eight audio control panel are running independently from each other

so the only thing i can do with the bridge is turn the mixers backlght buttons lights on and off
Michael R 1:03 AM - 3 December, 2010
Hey Phonik,

I've heard back from Ableton, apparently the error messgae you are seeing means that Abelton Live's The Bridge API cannot be initialised. They've asked for your status report, which you can get by doing the following:

Quote:
1. Launch Live.
2. Launch Serato.
(or vice versa)
3. Go to Live's "Help" menu and click on "Get Support".
4. Click on the link "Ableton Status Report xxx" to reveal the report file in Windows Explorer (PC) or in Finder (MAC).

Once you have this report, can you please attach it to this thread?
3:25 AM, 7 Dec 2010
Phonik attached a file: Ableton Status Report 2010-12-07 132331 Live 8.2.1.alp
Download· Permalink
Michael R 3:41 AM - 8 December, 2010
Hey Phonik,

Thanks for the log file, I've sent you a private message :)
Michael R 3:35 AM - 15 December, 2010
Hey Phonik,

I'll close this thread as your issue is now resolved :)